Blog

Waarom zijn bord- of kaartspelen zo belangrijk voor de basisvaardigheden van rekenen?

In mijn werk valt mij vaker op dat kinderen, die ik behandel voor rekenproblemen, de bord- of kaartspelen van vroeger niet meer kennen. Het lijkt alsof er in gezinnen veel minder Ganzebord of Mens-erger-je-niet gespeeld wordt. U vraagt zich misschien af wat dit met rekenen te doen heeft. Nou, ontzettend veel dus!

Door bepaalde bord- of kaartspelen leert een kind tellen, de getallenwaarde van een dobbelsteen snel te overzien, het aantal velden tussen jou en je tegenstander in te schatten, de getallen van twee dobbelstenen op te tellen, en zo voort. Dit zijn allemaal voorbereidingen en eerste stappen voor het rekenen.

In mijn training speel ik daarom ook vaak met de kinderen. Ik merk dat ze er veel plezier aan beleven en daardoor de eerste basisvaardigheden van rekenen bijna vanzelf onder de knie krijgen. Verder gaan kinderen op deze manier bepaalde vaardigheden automatiseren. Mijn advies is dus om thuis veel te gaan spelen. Er zijn tal van spelen die enorm leuk zijn om te doen: Halli Galli, Domino, Yahtzee, Rummikub, UNO of De elf eruit.

Een kind met dyscalculie heeft misschien een hekel ontwikkeld aan het doen van spelletjes, omdat andere kinderen daar sneller en beter in zijn. Begin dan eenvoudig, zorg er voor dat uw kind ook kan winnen, overleg samen met uw kind wat het in het spelletje het best kan doen en u zult zien dat uw kind hier plezier in gaat krijgen. En door plezier te hebben in iets, waarvan je ook nog leert, dat is dé manier om verder te komen!

Ik wens u en uw kind veel speelplezier.