Zeil je mee naar rekenland?

Vaak vragen mijn leerlingen waarom ze bepaalde rekenmanieren of wiskundige formules moeten leren. Het klinkt allemaal zo abstract en heeft weinig te maken met hun dagelijkse leven. Mijn petekind, die ik tot haar vwo-examen met wiskunde heb ondersteund, zei: “Als je je Engels wil verbeteren, maak je een schoolreis naar Engeland en voor Duits ga je naar Duitsland. Waarom bestaat er geen Rekenland?”

Maar…. wij hebben Rekenland ontdekt !
Samen met schipper Sven Timmann en een matroos zeilen we met een groep leerlingen met de driemaster Ambiance naar Rekenland. Aan boord is voor jong en oud veel met rekenen en wiskunde te doen en te ontdekken.

Als wij onze huidige snelheid kunnen houden, wanneer zijn we dan bij de haven? Wat kosten nieuwe zeilen voor de Ambiance? Wij hebben een recept voor 4 personen maar zijn met 24 mensen aan boord. Hoeveel van alle ingrediënten moeten wij kopen? 
Met hoekberekeningen komen wij de afstand tot een vuurtoren te weten. Als we drooggevallen zijn, berekenen wij wanneer wij weer verder kunnen varen. De zonnepanelen hebben de accu’s vol geladen. Hoelang hebben wij stroom aan boord?

Er zijn overal dingen te berekenen om met de verschillende uitkomsten onze zeiltocht verder te plannen. Het leven aan boord en het zeilen lukt niet zonder getallen en berekeningen.
Elke dag werken wij aanvullend twee keer een uur aan eigen reken- of wiskundeopdrachten (bijvoorbeeld oefenen voor de volgende toetsen, herhalen van basisvaardigheden, oefenen voor het havo-examen of de cito-eindtoets). Dit wordt voor de zeiltocht met elkaar afgesproken en tijdens de tocht door mij begeleid.

En natuurlijk hebben wij veel plezier met elkaar!
Gemeenschappelijk de zeilen omhoog trekken zodat het schip op gang komt, droogvallen op het wad, zwemmen, lekker aan het strand spelen, samen de maaltijden bereiden, het eten genieten en achteraf de afwas in het kombuis doen (hier is het altijd veel lachen!). Tijd hebben om met elkaar te kunnen kletsen, spelletjes te doen, te musiceren of alleen maar aan dek te zitten en van wind en zon te genieten. Wij komen terug met mooie groepservaringen en zijn bevriend geraakt met de getallen uit Rekenland.

Het team

Sven Timmann zeilt als kapitein sinds 2008 op zijn klipper Ambiance met schoolgroepen van verschillende leeftijden en achtergronden. Ik mocht meerdere keren al meezeilen en heb meegemaakt hoe enthousiast en verantwoordelijk hij en zijn matrozen met jongeren omgaan.

Sabine Martens heeft jarenlang ervaring met schoolgroepen en is vaak met hen op schoolkampen geweest. Zo was zij bijvoorbeeld met haar leerlingen op het Waddeneiland Sylt, op zeilkamp, op een boerderij en in Londen. Soms een kamp ter voorbereiding van het wiskunde-examen. En vaak hebben zij zich zelf verzorgd.

Informatie

Op deze internetsite kun je foto’s bekijken en informatie over klipper en schipper lezen.

De zeiltocht vindt (bij voldoende deelname) plaats in de meivakantie van
maandag 2 mei, 10 uur tot vrijdag 6 mei 2022 15  uur.

Start en eindpunt is Enkhuizen of Stavoren. Waarheen we dan zeilen is afhankelijk van wind en weer en natuurlijk van onze berekeningen.

De groepsgrootte is tussen 20 en 30 leerlingen in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar.

Kosten: € 395,- In de prijs inbegrepen zijn de charterkosten Ambiance, eten en drinken, begeleiding rekenen of wiskunde.

Neem graag contact met me op als er vragen zijn.

Ga jij ook mee naar Rekenland? Meld je aan via deze link. Aanmelden kan tot 31 december 2021.

Met zeemansgroeten,

Sabine Martens

T 06-23886362